09.11.2016

    9 листопада — День української писемності та мови

У листопаді 1997 року був виданий указ Президента України “Про День української писемності та мови”. За ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації суспільства цим актом встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.
   Мова — живий організм, який розвивається за своїми законами. Це нетлінний скарб століть, що передається від покоління до покоління і об’єднує минуле й прийдешнє. Це - спадкоємність не лише в межах роду, а й народу. Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя.
   У 1989 році Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами України. Українською мовою розмовляє близько 45 мільйонів людей і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.
    За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року українську мову вважали рідною 67,5% жителів України, що на 2,8% більше, ніж за даними перепису 1989 року.
   Наша мова зародилася багато століть тому і пройшла довгий шлях розвитку. Якщо українська мова пережила стільки ударів, то чи варто сумніватися у тому, що вона — сильна і самодостатня? А про те, яка вона красива, милозвучна, а головне — рідна, зайве й казати! На честь вшанування української мови бібліотека підготувала книжкову виставку «Слово про рыдну мову". Книжкова виставка показала усю красу, барвистість нашої мови. Тож любімо і розвиваймо нашу мову, адже саме вона — одна з найяскравіших ознак українського народу!
книжкова виставка


Комментариев нет:

Отправить комментарий