11.11.2021

Паперові викрутаси

Кожного року 11 листопада відбувається святкування Дня оригамі. Цей день не є офіційним та відомим святом, але безперечно заслуговує на увагу. Оригамі – це різновид декоративно-прикладного мистецтва; японське мистецтво складання фігурок із паперу без допомоги ножиць та клею. Різновиди та техніки оригамі: просте оригамі, модульне оригамі, складання за паттерном, мокре складання.

Техніка оригамі походить зі Стародавнього Китаю, де, власне, й було винайдено папір. Проте, в Японії навчилися робити більш якісний та міцний папір, який витримував декілька тисяч згинів.

Спочатку папір використовували для релігійних обрядів, виготовлення повсякденних аксесуарів для знатних людей (зонтики, віяла тощо) та для створення розкішного інтер’єру (ліхтарі, сувої, ширми, розсувні міжкімнатні двері, живопис та інше). Самураї обмінювалися подарунками, прикрашеними символами удачі, які були складені з паперових стрічок. Під час святкування весілля синто на наречених чіпляли паперових метеликів.

Однак, традиції складання існували також у Китаї, Німеччині, Кореї та Іспанії. В Європі існував звичай складати свідоцтва про хрещення певним чином, були такі моделі: Іспанська Пахарита, хатинки, капелюшки та човники.

Всесвітній день оригамі запровадила Японська Асоціація оригамі у 1980 році. Свято пов’язане з важливою історичною датою – днем закінчення Першої світової війни, котра офіційно припинилась об 11 годині 11 листопада 1918 року. Саме 11 листопада – перший день без війни, котра продовжувалась протягом чотирьох років. Цікаво, що чотири одиниці, які склали цю дату, символізують чотири сторони квадрату, з яких складаються фігурки. До речі, цифра 11 в Японії та в нумерології вважається щасливою.

Джерело:http://biblio-child.dp.ua/577-vsesvitnij-den-origami

 В Міжнародний день оригамі в бібліотеці для читачів-третьокласників пройшов майстер-клас з виготовлення закладок з кольорового паперу.






Комментариев нет:

Отправить комментарий