04.05.2020

"Цікавинки з бібліотечної скриньки"

Чи знаєте ви, що... 4 травня – День народження розкладної парасольки.
Парасолька – пристрій, призначений для захисту людини від сонячних променів і дощу. Часом винаходу парасольки вважається середина XI століття до нашої ери. Вперше цей пристрій почали застосовувати в таких країнах, як Індія, Китай, Тибет, а потім Стародавня Греція і Рим. У Західній Європі парасольки з’явилися у XVII столітті. Перша розкладна парасолька винайдена в Парижі 4 травня 1715 року. Вона служила захистом від сонця. А від дощу парасольку вперше застосував англієць Джонас Хенвей в 1750 р.
Цікаві факти: 

Історія першої парасольки ➤ В Індії символом багатства і влади вважалася парасоля. Чим знатнішою була людина, тим більше її свита мала право носити за ним парасольок. Володар мав 13 парасольок, що символізували сонце і розташовані навколо нього 12 знаків зодіаку.
➤ У Тібеті білі або жовті парасолі вважаються символами духовної величі, тоді як світській владі більше відповідають парасолі з павиного пір'я. Потім зі сходу парасолі перекочували в Древню Грецію, потім — в Рим, де ними користувалися лише жінки.
➤ У 1969 році Бред Філіпс отримав патент США на складану парасолю, яку компанія Totes почала продавати в США в 1970 році
➤У 2012 році на одному з бульварів міста Агеда в Португалії розташувалася яскрава і неповторна інсталяція, створена фірмою "Sextafeira", яка називається "Ширяючі парасольки". Дана інсталяція так сподобалася людям, що вона вже третій рік прикрашає вулиці міста, не тільки радуючи око великою кількістю кольорів, але і даруючи прохолодну тінь у жаркі дні або проливні будні.
➤Вслід за Агедою, весною 2013 року Вулиця Парасольок з'явилася в Анталії. Розташована вона в центрі міста, неподалік від Калєїчи і вулиці Ататюрка. Насамперед, Вулиця Парасольок вражає своїм оформленням. Близько 600 парасольок найрізноманітніших кольорів як ніби ширяють у повітрі. Незважаючи на те, що парасолька вважається певним символом негоди, строкаті фарби, використані в оформленні, створюють атмосферу веселощів і безтурботності, і зовсім не нагадують про дощ. Хоча є в них і практична функція - порятунок від настирливого сонця.

Детальніше: https://senfil.net/index.php?newsid=26

Комментариев нет:

Отправить комментарий