22.05.2020

ЖИТТЯ, ПРИСВЯЧЕНЕ ТЕАТРУ

НАЦІОНАЛЬНА ДРАМА. Перший професійний український театр (театр ...
Артист, художник з голови до ніг,
Він сміхом потрясав притихлу залу,
Скорботою будив юрбу опалу
І слово, як алмаз, беріг.
Блажен народ, що мав такого сина,
Там, де його терниста путь ішла,
З нових квіток і колосків звила
Вінець йому безсмертний рідна Україна
(Максим Рильський) 
  Сьогодні – ювілей людини, якій належить найпочесніше місце у плеяді видатних діячів демократичної культури кінця XIХ —початку ХХ ст. 
  Марку Лукичу Кропивницькому виконується 180 років. Він був унікально різнобічно обдарований: не тільки класик драматургії, геніальний актор, режисер-реформатор, засновник театру світової слави, а й відомий поет, композитор, диригент, співак, перекладач; талановитий організатор і керівник театру, чудовий педагог, який відшукував у народі таланти і копіткою працею виховував iз них майстрів професійної сцени. Він до того ж був чудовим майстром слова, палким публіцистом, який міг захопити своїми виступами слухачів, засновником театру для дітей, єдиного на той час на теренах всієї російської імперії.
Театр Кропивницького був тоді справжнім джерелом української культури. До складу цього колективу увійшли такі відомі в майбутньому майстри української сцени: М. Заньковецька, М. Садовський, Л. Линицька, П.Саксаганський, І. Карпенко-Карий, Г. Затиркевич, М. Садовська-Барілотті. То були найкращі акторські сили українського народу, з яких Кропивницький виплекав славнозвісних зірок світової сцени. Не дарма сучасники називали його Батьком українського театру.
Марко Лукич був справжнім лідером нації тих буремних для України часів, був на вістрі епохи. Преса Петербурга, столиці тодішньої Російської імперії, називала Кропивницького «Сонцем України», вважала його після народного поета Тараса Шевченка найбільш улюбленою і популярною особистістю.

Його іменем назване наше місто. 14 липня 2016 року згідно із законом про декомунізацію Верховна Рада України перейменувала місто Кіровоград на Кропивницький.
Пропонуємо, для знайомства з життєвим та творчим шляхом М.Л.Кропивницького, переглянути віртуальну відеопрезентацію "Життя, присвячене театру"

Комментариев нет:

Отправить комментарий