18.01.2021

18 січня - Всесвітній день СНІГОВИКА

Агов, а Ви знали, що сьогодні святкують День СНІГОВИКА?


Зимовий герой крім діда Мороза – це Сніговик. Яка ж зима без улюбленця дітвори? Ось і він удостоєний честі святкувати свій День – 18 січня.
Ця весела зимова затія відома людям вже не одне століття. Якщо вірити старовинним переказами, в кінці XV століття, приблизно в 1493 році, італійський скульптор, архітектор і поет Мікеланджело Буонарроті вперше зліпив снігову фігуру.
Перші сніговики зображувалися недобрими лютими сніговими монстрами вражаючих розмірів. Це не випадково, адже в ті давні часи безжальні зими з їх лютими морозами і вогкими хуртовинами приносили чимало клопоту.
Класичний сніговик, що складається з трьох снігових куль і носу-морквиною, з'явився в кінці XIX століття. У XIX столітті снігові створення «подобрішали» і незабаром стали незамінним атрибутом Різдва і Нового року. Вітальні листівки із зображенням милого усміхненого сніговика в оточенні веселих дітей швидко завоювали популярність.
Сніговикам присвячені чудові дитячі казки, найвідоміша з яких – «Сніговик» Ганса Христіана Андерсена.
На Русі сніговиків ліпили з давніх язичницьких часів і шанували як духів зими. До них, як і до Мороза, ставилися з належною повагою і зверталися з проханнями про допомогу і зменшення тривалості лютих морозів.
Ідея відзначати Міжнародний День сніговика спала на думку колекціонерові Корнеліусу Грётцу з Німеччини. Він почав ще юнаком збирати зображення та фігурки сніговиків і в 2008 році увійшов зі своєю колекцією в книгу рекордів Гіннеса! У нього понад три тисячі експонатів! І все це – сніговики! Колекціонер запропонував відзначати День сніговика саме в цей день з трьох причин: по-перше, в середині січня в багатьох країнах є сніг, по-друге, число 18 схоже на сніговика, який тримає в руках мітлу, по-третє, в цей день ще не було ніякого міжнародного свята!
Цікаві факти про сніговиків:
√ Найвищий в Європі сніговик красується на схилах гірськолижного курорту в Австрії, в місті Гальтюр, його висота досягає 16 метрів 70 сантиметрів.
√ Рекорд по створенню найвищого сніговика в світі був встановлений в Сполучених Штатах Америки в 1999 році, його висота – 37 метрів 20 сантиметрів, а вага – 6 тисяч тонн снігу.
√ Найбільший сніговик світу красується в південно-китайській провінції Гуандун, в місті Фошань. Його висота перевищує 20 метрів. Діаметр його капелюхи – 6 метрів. А ніс-морквина – півтора метра!
√ В Латвії 5 грудня 2007 року Центральна банк Латвії випустив в обіг новий однолатовик із зображенням сніговика.
√ В Норвегії сніговиків називають білими тролями.
А ще є християнська легенда. У ній записано, що сніг – це дар неба, а сніговики – це ангели. Їм під силу передавати Богу молитви і прохання людей. Тому, зліпивши маленького сніговика, можна нашептати йому на вушко найпотаємніше. І як тільки зимове диво розтане, бажання доставиться на небо і обов'язково здійсниться.
Ліпіть сніговиків, загадуйте бажання і нехай у вас все здійсниться!


Комментариев нет:

Отправить комментарий