28.01.2021

Пам'ятаємо героїв Крут








Більше 100 років тому історія України закарбувала на своїх скрижалях новий символ, який став невід’ємною складовою генетичної пам’яті українського народу.

Цей символ — Крути.

29 січня в Україні вшановують пам'ять загиблих у бою під Крутами, які рішуче відстояли право Українського народу жити у власній державі. Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов]язку - боронити її.

Запрошуємо до шкільної бібліотеки, де розгорнуто газетно-журнальну виставку, яка висвітлює цю подію.



Історична довідка

Бій відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином). Бій під Крутами є епізодом радянсько-української війни, яка розпочалася наприкінці грудня 1917 року. Із проголошенням 12 грудня 1917 року у Харкові Української Радянської Республіки з Росії почала надходити допомога більшовицьким силам в Україні. Під командуванням Антонова-Овсієнка 20-30 тисяч більшовиків прямували на Київ залізницею Харків-Полтава-Київ, а з північного сходу у напрямку Курськ-Бахмач-Київ наступав загін Муравйова. Більшовицькі частини грабували українські міста і села.

У цей час у Києві розпочалося спрямоване проти Української Центральної Ради повстання на заводі «Арсенал», тому збройні сили УНР були перекинуті на придушення антиукраїнського виступу.

Було там і 5 хлопців з нашої області Володя Шульгин, Левко Прядко, Семен Могила, Михайло Михайлик - із с. Глодоси Новоукраїнського району, Сергій Горячко - із с. Гурівка Долинського району. Саме цей хлопець є автором карти-схеми, за якою науковці мають можливість детально вивчати історію бою. Володя Шульгин загинув. Решта хлопців надалі продовжили воювати в лавах армії УНР.

Близько 80 українців загинули у бою. Втрати більшовиків склали не менше 300 чоловік. Бій закінчився організованим відступом українських частин на потязі. У полон більшовиками було захоплено 7 поранених студентів, які були відправлені до Харкова. Ще 27 студентів під час відступу у темряві потрапили до рук більшовиків. Розлючені великими втратами більшовики катували і стратили студентів.

Бій під Крутами мав вагоме історичне значення, бо затримав більшовиків на декілька днів, чим дозволив урядові УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманщини!) добитися міжнародного визнання України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий